Meerwaarde vechtsport

Sport is voor veel mensen een plezierige en zinvolle vrijetijdsbesteding. Daarnaast levert het een bijdrage aan de gezondheid, integratie en sociale binding. Een belangrijke reden waarom uiteenlopende sporten worden ingezet om een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Dit geldt ook voor de vechtsport.

Naast dat vechtsport ongekend populair is onder de jeugd, biedt vechtsport meer. Vechtsport heeft een hele specifieke meerwaarde ten aanzien van het bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Een meerwaarde die geen enkele andere tak van sport biedt. 

De vechtsport bestaat al honderden jaren. In die jaren is veel kennis en ervaring opgebouwd. Niet alleen over de techniek, maar ook over de achterliggende principes van de vechtsport zoals doorzettingsvermogen, respect hebben voor een ander en incasseringsvermogen. Deze principes dragen bij aan persoonlijke vorming en groei. Ook in de huidige vechtsportlessen komen deze principes naar voren.

Door de lange historie van de vechtsport, is er ook veel kennis en ervaring opgebouwd in het mensen leren omgaan met lastige of bedreigende situaties en de emoties die daarmee gepaard gaan, zoals woede en angst. Dit maakt dat de vechtsport zo geschikt is voor het aanpakken van maatschappelijke problemen als omgaan met pesten, diversiteit, agressie en geweld. Vanuit de achterliggende principes van de vechtsport, leren de vechtsportleerlingen om op een weloverwogen en effectieve wijze met maatschappelijke problemen om te gaan.