Toekenning Vuist tegen discriminatie

In juni van dit jaar riep het VSB Fonds op om ideeën aan te dragen om discriminatie, vooroordelen en achterstelling tegen te gaan. Er kwamen 195 ideeën binnen, waarvan er zo'n 50 aanvragers in de maanden erna een projectplan mochten uitwerken. Hiertoe behoorde ook het plan ' Een vuist tegen discriminatie' van het NIVM. We hoorden deze week dat ons project bij de best beoordeelde aanvragen hoort. Een hele mooie waardering. Begin 2021 kunnen we daardoor van start met een aansprekend project om, gebruikmakend van de maatschappelijke kracht van vechtsport, een bijdrage te leveren aan gelijkheid op de mat, de dojo en ver daarbuiten. Dit gaan we na de nodige voorbereidingen starten samen met 20 vechtsportorganisaties en 50 trainers. Zij zullen de sleutel gaan vormen naar de jeugd. We kijken er naar uit om aan de slag te gaan.

Maatschappelijke kracht vechtsport
In ons initiatief gaan we uit van de enorme populariteit en aantrekkingskracht van de vechtsporten op mensen uit alle lagen van de bevolking. En we benutten daarbij de grote rol en invloed die de hoofdtrainer op jongeren bij hun sportieve ontwikkeling en persoonlijke groei heeft. De vechtsportclub zien we als plaats en tevens derde opvoedmilieu waar deze jongeren samenkomen en waar naast fysiek contact ook het sociale contact tussen deze verschillende culturen /achtergronden wordt gemaakt.

Vuist tegen discriminatie
Met 20 vechtsportclubs, 50 trainers en de jeugdige sporters van deze clubs willen we samen een vuist tegen discriminatie maken. Allereerst zetten we in op zichtbaarheid en bewustwording in deze clubs. Maar alleen met zichtbaarheid zorgen we niet voor verandering. Door de kinderen in die clubs niet alleen fysiek met elkaar het contact aan te laten gaan, maar ook sociaal samen te laten werken, laten we ze ervaren wat er nodig is om discriminatie tegen te gaan. Via een online scholing van de 50 trainers zorgen we dat zij aan de slag kunnen met 'sociale inclusie door sport' en werken we aan hun communicatievaardigheden. Hierbij maken we gebruik van de lestools van ´Stories that Move´.

De komende maanden zullen we alvast starten met de voorbereidingen.

Voor vragen of interesse voor deelname kunt u contact met ons opnemen via info@nivm.nl